Wykonanie
Robiłam te
ziemniaki pierwszy raz, a że lubię i
ziemniaki i
szpinak przepis wydał się kuszący. Nawet ten kolor na zdjęciu Indian Cuisine mnie nie odstraszył, skąd wzięłam przepis.(Zresztą moje też nie jest bardzo zachęcające ;) ) No i kolejny raz warto było spróbować ....wyszło pyszne, ostre i aromatyczne, kasoori
methi stosowałam pierwszy raz i osobiście uważam że całkowicie ta
przyprawa zmnieniła smak potrawy .... trochę przypomina mi smak
wegety.....Z tą
przyprawą było śmiesznie, bo nie mogłam jej nigdzie dostać, więc wybrałam się do indyjskiego sklepu i nawet ekspedientka mnie zapytała co ja
będę z tego robić .... i jakież było jej zaskoczenie gdy jej powiedziałam , że uwielbiam kuchnię indyjską i czasem też gotuję indyjskie dania.Nie mam pojęcia jak jest z dostępnością takich przypraw w Polsce, ale tutaj na szczęście nie mam z tym problemów.Składniki:500 g
ziemniaków2 szklanki
szpinaku (ok.150g)2
papryczki chilli zielone1/2 łyżeczki
cukru1 mała
cebula2
pomidory1 łyżka pasty
imbirowo-czosnkowej2 łyżeczki sproszkowanej
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki nasion kuminu1/2 łyżeczki kasoori
methi1/2 łyżeczki
garam masala2
goździki1 laska
cynamonu1 łyżeczka
soli2 łyżki ghee (sklarowanego
masła)1 szklanka
wodyWykonanie:
Ziemniaki należy ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić na większe kawałki.W międzyczasie
szpinak płuczemy i przekładamy na patelnię, dodajemy
cukier i
papryczki chilli (! ja usunęłam nasiona) i dusimy, aż
szpinak zwiędnie. Odstawiamy do ostudzenia i mielimy w blenderze na gładką masę.
Pomidory i
cebulę kroimy w drobniutką kostkę, odstawiamy. Kiedy
szpinak i
ziemniaki będą gotowe, można przystąpić do dalszej części.Podgrzewamy ghee na patelnii, wrzucamy laskę
cynamonu,
goździki i nasiona kuminu. Kiedy zaczną wydawać aromat, dodajemy
cebulę i podsmażamy ok.3 minut. Dodajemy pastę
imbirowo-
czosnkową i podsmażamy kolejną minutę. Dorzucamy wtedy
pomidory i podduszamy ok. 5 minut aż zmiękną. Kolejno dodajemy sproszkowaną
kolendrę,
kurkumę i smażymy minutę. Dorzucamy zmielony
szpinak,
wodę i
sól, gotujemy ok.3-5 minut. Dodajemy
ziemniaki, mieszamy z całą zawartością patelnii i gotujemy 2-3 minuty. Na końcu doprawiamy skruszonymi liśćmi kasoori
methi i
garam masala, a po minucie odstsawiamy z gazu.