Wykonanie
Nareszcie się zmobilizowałam zamieścić ten przepis. Ostatnio moja głowa jest zaprzątnięta czym innym... gotowanie poszło na bok, za to
wózki, pieluszki, i inne ciążowe tematy pochłaniają cały mój wolny czas. Kruszynka jednym słowem trochę wywróciła moje życie :). Ale nareszcie moje dawne smaki wracają do normy i już
mogę pochłaniać moje ukochane indyjskie jedzenie ....Składniki:1 nieduży
kalafior2-3
ziemniaki3 łyżki
mrożonego groszku zielonego1
cebula1 duży
pomidor1 łyżeczka
imbiru2-3 ząbki
czosnku3 łyżki ghee (
masła klarowanego)1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki sproszkowanego
chilli1 łyżeczka sproszkowanej
kolendry1/2 łyżeczki
garam masala3 szklanki
wody1 łyżeczka kasoori
methiświeża
kolendra,
sólWykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a
kalafiora podzielić na małe różyczki.
Pomidora,
cebulę,
imbir i
czosnek zmiksować w blenderze. Rozgrzać tłuszcz i przelać zmiksowaną pastę na patelnię, powoli dodawać kolejno sproszkowane
przyprawy. Smażyć kilka minut aż kolor ściemnieje, ok.5 minut.Wówczas dodajemy
kalafiora i
ziemniaki,
wodę, solimy i mieszamy - przykrywamy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Pod koniec wrzucamy
zielony groszek, który wymaga dosłownie kilku minut.Ilość
wody można regulować wg upodobań, dodać więcej lub wyparować nadmiar.Na końcu dodajemy pokruszone liście kasoori
methi i dusimy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy
ogiń i posypujemy świeżą
kolendra, podajemy z
ryżem lub
chlebkami naan.