ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Blok czekoladowy - smak dzieciństwa, który gościł w domu rzadko, ale jak już się pojawił stanowił święto dla podniebienia. Później trochę zapominany, ale powrócił wraz z moim wkroczeniem w dorosłe życie! ;) Niestety pojawił się problem, bo nie pamiętałam, jakie proporcje są najlepsze. Mama i siostra też nie. Pomocy szukałam u wujka G., ale niestety poszukiwania idealnego przepisu zakończyły się fiaskiem. Na ogół problem polegał na tym, że konsystencja była nie taka i podczas mieszania zawsze oddzielał się tłuszcz od masy. Dlaczego? Nie mam pojęcia...
Na szczeście pewnego dnia dostała od siostry fantastyczną książkę "Ciasta, ciasteczka i takie tam" Agaty Królak i w końcu w niej znalazłam przepis na idealny blok czekoladowy! No prawie idealny, bo jak dla mnie w oryginalnym przepisie jest za dużo cukru, ale kto, co lubi:)
SKŁADNIKI:
500 g mleka w proszku
200 g masła
pół szklanki wody
6 łyżek kakao
2 szklanki cukru (ja daję jedną)
herbatniki
WYKONANIE:
1. Mleko w proszku i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy pokruszone herbatniki.
2. Masło, wodę i cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia.
3. Płynne składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
4. Wykładamy do pojemniczka, dociskamy dłonią i wstawiamy do lodówki, by blok stwardniał.
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/06/blok-czekoladowy.html