Wykonanie
Blok
czekoladowy - smak dzieciństwa, który gościł w domu rzadko, ale jak już się pojawił stanowił święto dla podniebienia. Później trochę zapominany, ale powrócił wraz z moim wkroczeniem w dorosłe życie! ;) Niestety pojawił się problem, bo nie pamiętałam, jakie proporcje są najlepsze. Mama i siostra też nie. Pomocy szukałam u wujka G., ale niestety poszukiwania idealnego przepisu zakończyły się fiaskiem. Na ogół problem polegał na tym, że konsystencja była nie taka i podczas mieszania zawsze oddzielał się tłuszcz od masy. Dlaczego? Nie mam pojęcia...Na szczeście pewnego dnia dostała od siostry fantastyczną książkę "Ciasta,
ciasteczka i takie tam" Agaty
Królak i w końcu w niej znalazłam przepis na idealny blok
czekoladowy! No prawie idealny, bo jak dla mnie w oryginalnym przepisie jest za dużo
cukru, ale kto, co lubi:)SKŁADNIKI:500 g
mleka w proszku200 g
masłapół szklanki
wody6 łyżek
kakao2 szklanki
cukru (ja
daję jedną)
herbatnikiWYKONANIE:1.
Mleko w proszku i
kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy pokruszone
herbatniki.2.
Masło,
wodę i
cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia.3. Płynne składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.4. Wykładamy do pojemniczka, dociskamy dłonią i wstawiamy do lodówki, by blok stwardniał.