Wykonanie
Nie mogłam być gołosłowna, prawda? Na walentynki partner zawsze może liczyć na jakąś słodkość. A tak się składa, że wysilać się specjalnie nie musiałam, bo
mogę się szarpać i piec
drożdżowe bułeczki, wymyślne ciasta i fikuśne
ciasteczka, a tej mendzie najbardziej smakuje
masło z
kakao...no ale trudno, przynajmniej mam z górki ;)Blok
czekoladowy robiłam z dwóch przepisów, ale pierwszy wyszedł stanowczo za rzadki i było go trochę za dużo. Więc sięgnęłam do Doroty, zmniejszyłam ilość składników, trochę pozmieniałam i wyszedł taki, jak chciałam.Do bloku można dodać ulubione dodatki - siekane
orzechy,
skórkę pomarańczową, inne kandyzowane
owoce, co tylko dusza zapragnie. U mnie wersja klasyczna i prosta - z
herbatnikami.Składniki:0,5 szklanki
cukru120g
masła1/4 szklanki
wody3 czubate łyżki
kakao200 gram
mleka w proszku (użyłam łaciatego)100g
herbatnikówCzas wykonania: 2-3h (stygnięcie)Koszt: 5-6złWykonanie:W garnuszku rozpuszczamy
masło,
wodę,
cukier i
kakao, mieszamy aż powstanie płynna, gładka masa. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy
mleko w proszku, zalewamy
kakaową masą, mieszamy i ugniatamy aż do uzyskania konsystencji miękkiej plasteliny. Wkruszamy
herbatniki i wgniatamy je w masę. Następnie przekładamy ją do dowolnej formy - ja użyłam pudełka po lodach algidy :) odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gdy będzie już zimny kroimy w dowolne kształty (u mnie - kosteczki, ale często kroi się np. plasterki) i zajadamy.