Wykonanie
Souvlaki robione są z różnych gatunków
mięsa, od
kurczaka, przez
wołowinę, a na
wieprzowinie kończąc.Tradycyjnymi dodatkami do souvlaki są
sos tzatziki oraz
chleb pita.
Składniki:2
pomidory,średni
ogórek zielony,
czerwona cebularukola (niekoniecznie)2
filety z kurczakapapryka słodka,
sól,
pieprz,
tymianek,
oregano,
bazylia ,
oliwa z oliwek ,
jogurt greckiczosnek,greckie
chlebki pita ,mi wyszło 8
chlebków(przepisy można znaleźć w internecie,nie wiem czy są równie dobre jak ten,ale warto spróbować,niestety Ja nie
mogę podać przepisu na swoje
chlebki,dostałam je tylko na swój użytek ,od rodowitej greczynki.Wybaczcie!)
Wykonanie:Warzywa kroimy,
rukolę dokładnie płuczemy.
Mięso kroimy na cieniutkie paski, przyprawiamy
papryką słodką ,suszonymi
ziołami solą,
pieprzem itp. Smażymy na
oliwie z oliwek do zrumienienia. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto,dzielimy je na 8 części, robimy z nich małe kulki i odstawiamy na chwile pod przykryciem. Następnie wałkujemy je na niezbyt cienkie placki,muszą być puszyste, a nie cienkie i chrupkie jak na tortille,patelnię skrapiamy
oliwą i smażymy z obu stron na złoty kolor,uważając żeby nie przypiec,
chlebki muszą być mięciutkie,żeby dało się je zwinąć.
Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy gęsty
jogurt grecki,
sól,
pieprz do smaku, mieszamy i wkładamy do lodówki.
Gotowe
chlebki przekładamy na talerz, na środku smarujemy je
sosem czosnkowym,kładziemy smażone
mięsko,
rukolę pomidora,
ogórka,
cebulę i na koniec znowu trochę
sosu czosnkowego. Zwijamy je, zaczynając od dołu, następnie jeden bok i drugi. I tak o to Greckie
pity są od razu gotowe do spożycia. Wyszły identyczne jak w Tavernie w Gazi i w Chani. Przepis pochodzi od rodowitej greczynki ,dlatego wyszły idealne ;)Smacznego!!!