ßßß
składniki potrzebne na 12 klopsików:- 400 g mięsa mielonego wołowego;- jajko;- 3 łyżki musztardy dijon;- pieprz;- sól;- bułka tarta;- mąka kukurydziana do obsypania;- 150 g margaryny.
składniki na sos:- 2 łyżki musztardy dijon;- 3 łyżki musztardy stołowej;- cebula;- 100 ml jogurtu naturalnego;- łyżka mąki;- bazylia;- pieprz;
- sól.sposób wykonania:
Do mięsa dodajemy musztardę, jajo, sól pieprz następne ugniatamy ręką, dodajemy stopniowo bułkę tartą - tak by były lekko mokre. Mięso odkładamy na jakiś czas do lodówki. Po wyjęciu wyrabiamy 12 klopsów - obsypujemy je mąką kukurydzianą. Cebulkę siekamy na drobno. Margarynę topimy, następnie obsmażamy klopsy. Gotowe klopsy odkładamy do garnka, tłuszcz wlewamy do rondla, podsmażamy w nim posiekaną uprzednio cebulkę. W misce rozrabiamy jogurt z musztardą, mąką oraz bazylią, zmniejszamy ogień następnie wlewamy sos doprawiamy. Dolewamy wody w razie konieczności oraz ponownie doprawiamy. Gotowy sos wlewamy do garnka z klopsami, następnie chwilę je z nim gotujemy. Dodatkiem do tego obiadu była kasza perłowa oraz ogórek konserwowy.
bon apettit!