Wykonanie
Dostałam od mamy dwie ogromne
cukinie. I miałam na ich zurzycie tylko 1 dzień więc... Zaczęłam od zupy z
cukinii (wpis też się pojawi) a na drugie - z pomocą przyszła mi "Kuchnia Neli"...Przepis wyglądał smakowicie, więc zabrałam się ochoczo do pracy.Składniki (orginalnie):3
jajka2 łyżki stołowe zmiękczonego
masła2 łyżki stołowe drobno posiekanego
szczypiorkusól i
pieprz6 małych
cukinii (nie dłuższych niż 15 cm)2 łyżki stołowe
tartej bułki1 łyżka stołowa startego
parmezanuMoja modyfikacja (wymuszona)1 duża
cukinia5 ugotowanych
jajekzwykły
ser żółtyreszta bez zmianWykonanie:
Jajka trzeba drobniutko posiekać, rozgnieść wymieszać ze
szczypiorkiem. Dodać
sól i
pieprz.
Cukinię krótko obgotować - 4-5 minut (umyte, nieobrane
cukinie wsadzamy do lekko osolonej wrzącej
wody i gotujemy). Ja musiałam ugotować troszkę pokrojoną
cukinię -bo była wielka... W efekcie na brzegach była bardziej miękka - lepiej jak jest wszędzie taka sama ...
Cukinię wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łódeczki (środek... aby powstał rowek). Ów rowek wypełniamy masą jajeczną. Wkładamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy
serem z
bułką tartą (wymieszanymi).Tak przygotowane
cukinie wkładamy do piekarnika na 10-15 min, temp. 180st.Pod koniec podpiekamy opiekaczem od góry (by się ładnie przyrumieniło).Podajemy na ciepło. :)Moim zdaniem wyszło pysznie. Ja moją wielką
cukinię gotowałam raczej 8-10 min i piekłam 15-20 min... I było super. To trzeba się nauczyć i też wiedzieć w jakiej formie lepiej smakuje.Wszyscy moi domownicy zjedli z wielkim smakiem. To nie często się zdarza, przy takich ekperymentach ;)
Wydrukuj przepis