Wykonanie
Wytrawna
tarta prześladowała mnie już od jakiegoś czasu. Przez cały tydzień zabierałam się do jej zrobienia, ale wracając późno do domu, kiedy znajdowałam się już w kuchni nie miałam weny do zagniatania ciasta, chłodzenia i pieczenia. Kiedy miałam już jasny pomysł i smak zebrałam się w sobie i upiekłam tartę w pysznym
serem rokpol w roli głównej, który nadał daniu specyficzny ostry smak.SKŁADNIKI200 g
mąki razowej120 g
masła1
jajkoszczypta
soli-------------------------160 g
sera Rokpol2
jajka100 ml
mleka10 czarnych
oliwek2 łyżki posiekanego
koperku1 duży
pomidor2 ząbki
czosnkuszczypta
solipieprzPRZEPIS
Mąkę zagniatamy z zimnym
masłem,
jajkiem i szczyptą
soli.Formę do tarty wyklejamy
ciastem, które wcześniej musimy rozwałkować. Tak przygotowany spód tarty wkładamy na 1/2 h do lodówkiPiekarnik nastawiamy na 200 st. C. Pieczemy spód przez ok 10 minut z obciążeniem (w postaci
ryżu,
fasoli lub specjalnych kulek, które układamy na papierze do pieczenia), a następnie 10 minut bez obciążenia.W czasie, gdy spód się piecze przygotowujemy pozostałą część dania -
jajka ubijamy na puszysto i dodajemy pokruszony
ser, trochę
soli i
pieprz - wszystko razem mieszamy.
Oliwki i
pomidora kroimy w plastry,
czosnek drobno siekamy.Do masy jajeczno- serowej dodajemy
mleko,
koperek,
czosnek i
oliwki - wszystko mieszamy.Wyciągamy spód z piekarnika i wlewamy na niego naszą masę. Na wierzchu układamy
pomidory.Wkładamy tartę do piekarnika na ok 10-15 minut - pieczemy, aż masa jajeczno-serowa się zetnie.