ßßß Cookit - przepis na Tarta Rokpol

Tarta Rokpol

nazwa

Wykonanie

Wytrawna tarta prześladowała mnie już od jakiegoś czasu. Przez cały tydzień zabierałam się do jej zrobienia, ale wracając późno do domu, kiedy znajdowałam się już w kuchni nie miałam weny do zagniatania ciasta, chłodzenia i pieczenia. Kiedy miałam już jasny pomysł i smak zebrałam się w sobie i upiekłam tartę w pysznym serem rokpol w roli głównej, który nadał daniu specyficzny ostry smak.
SKŁADNIKI
200 g mąki razowej
120 g masła
1 jajko
szczypta soli
-------------------------
160 g sera Rokpol
2 jajka
100 ml mleka
10 czarnych oliwek
2 łyżki posiekanego koperku
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
szczypta soli
pieprz
PRZEPIS
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, jajkiem i szczyptą soli.
Formę do tarty wyklejamy ciastem, które wcześniej musimy rozwałkować. Tak przygotowany spód tarty wkładamy na 1/2 h do lodówki
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Pieczemy spód przez ok 10 minut z obciążeniem (w postaci ryżu, fasoli lub specjalnych kulek, które układamy na papierze do pieczenia), a następnie 10 minut bez obciążenia.
W czasie, gdy spód się piecze przygotowujemy pozostałą część dania - jajka ubijamy na puszysto i dodajemy pokruszony ser, trochę soli i pieprz - wszystko razem mieszamy.
Oliwki i pomidora kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy.
Do masy jajeczno- serowej dodajemy mleko, koperek, czosnek i oliwki - wszystko mieszamy.
Wyciągamy spód z piekarnika i wlewamy na niego naszą masę. Na wierzchu układamy pomidory.
Wkładamy tartę do piekarnika na ok 10-15 minut - pieczemy, aż masa jajeczno-serowa się zetnie.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/10/tarta-rokpol.html