Wykonanie
Jeżeli piątki są zazwyczaj
rybne, to poniedziałki mogą być bezmięsne. Zresztą są równie smaczne i często takie potrawy goszczą i na moim
stole.Przedstawiam dzisiejsze menu :Śniadanie:Owsianka z
malinamiSkładniki:- 1 szklanka
mleka,- 5 łyżek
płatków owsianych,- 1/2 szklanki
malin,- 1 łyżeczka
miodu.Z
mleka i
płatków ugotować gęstą owsiankę.
Maliny podgrzać, rozdukać widelcem, dodać
miód i polać owsiankę.II Śniadanie:Kanapka z
pastą jajeczno - warzywną
składniki na 2 porcje:- 2 kromki
chleba grahamhttp://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/10/chleb-graham.htmlpasta:- 2 ugotowane
jajka,- 6
rzodkiewek,- 1 gruntowy
ogórek,- 2 plasterki
sera żółtego,- 1 łyżka
majonezu,-
sól,
pieprz do smaku.Z
ogórka usunąć nasiona i razem z
jajkami oraz
rzodkiewkami zetrzeć na tarce jarzynowe,j na grubych oczkach .
Ser pokroić na drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać, dodać
majonez i
przyprawy.Obiad :Paluszki ziemniaczano -
marchewkowe z surówką z
kapusty kiszonej.
składniki na 2 porcje :paluszki:- 3
ziemniaki,- 2
marchewki,- 1
jajko,- 3 łyżki
otrąb żytnich,- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 1 łyżka czarnego
sezamu,- do panierowania : 1- 2 łyżki
bułki tartejZiemniaki i
marchew obrać i ugotować, gorące przecisnąć przez praskę. Do przestudzonych dodać resztę składników, formowac paluszki, panierować w
bułce i piec w piekarniku do zrumienienia, na natłuszczonej blaszesurówka:- 200 g
kapusty kiszonej,- 1 mała
cebula,- 1/4
marchewki,- 1 łyżka
oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do posiekanej
kapusty.
Marchew zetrzeć na tarce i razem z
olejem dołożyć do reszty. Surówkę wymieszać.Kolacja:Jesienna
sałatka z
gruszkąhttp://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/10/jesienna-saatka-z-gruszka.html