Wykonanie
Jednym z nowych składników jaki odkryłam na moim urlopie, jest pyłek kwiatowy . Słyszałam o nim wcześniej, ale nigdy nie miałam okazji żeby go spróbować. Dziś bez wahania
mogę go polecić wszystkim. I to z wielu powodów. Przede wszystkim jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Dostarcza również dużo
białka. W 100g pyłku mamy 22g
białka. Co może zainteresować osoby poszukujące alternatywnych jego źródeł. Z drugiej strony nadaje on potrawom interesujący posmak i aromat, lekko słodki,
miodowy. Ale nie zrażajcie się tym, gdyż świetnie się komponuje zarówno w daniach słodkich, jak i słonych.Zapraszam na
sałatkę....
Składniki:małe opakowanie
kiełków z
rzodkiewki2
pomidorykilka
rzodkiewekpęczek
szczypiorku2
łodygi selera naciowegosok z połowy
cytryny1 łyżeczka pyłku kwiatowego2-3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smaku
Kiełki wyłożyć do miski,
pomidory,
rzodkiewkę,
szczypiorek i
selera pokroić i połączyć z
kiełkami. Całość skropić
sokiem z cytryny i
oliwą z oliwek. Posypać pyłkiem kwiatowym oraz doprawić
solą i
pieprzem według uznania.
Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym
kurczakiem.
Smacznego...