Wykonanie
Nie wyobrażam sobie domowej kuchni bez domowego
chleba.Świeży, pachnący
chleb to podstawa domowej kuchni.Uwielbiam zapach domu po pieczeniu
chleba. Na pełnia mnie spokojem i radością. Czuję się jakbym powróciła do krainy dzieciństwa, gdy chwile mijały beztrosko:)Chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie pieczono
chleba, to ja nie wyobrażam sobie mojego menu bez tego chrupiącego, domowego dodatku.
Chleby wypiekam już od roku, poszukując coraz to nowszych smaków. A jednym z moich ulubionych jest
Chleb orkiszowy z
orzechami włoskimi .
Chleb ten jest sprężysty i mięciutki w środku, z wspaniale chrupiącą skórką i wyraźnie
orzechowym posmaku.A oto jak wygląda:
Jego przygotowanie nie jest trudne, potrzebne są tylko chęci:)Ja lubię robić
chleby na zakwasie żytnim, ale mogą być i
drożdże:)A tu poniżej przepis na ten chlebek:)Składniki na bochenek:400 g
mąki orkiszowej1 łyżeczka
soli1 saszetka suchych
drożdży (7 g) lub 240 g zaczynu żytniego*1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu270 g letniej
wodyotręby pszenne do obsypania30 g
orzechów włoskichMąkę,
sól i
orzechy wymieszać razem. Wlać
wodę, zakwas,
oliwę i
miód. Wszystko dobrze wyrobić ręka ok 10 minut.Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawać więcej
maki.Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.(Ja używam
oleju kokosowego do wysmarowania formy i
otrębów pszennych do obsypania. Ale buł ka
tarta,
masło bądź
oliwa też się sprawdzą:)Tak przygotowane c iasto odstawić w cieple miejsce na ok 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie
chleb wstawić do nagrzanego do 220'C piekarnika i piec 35 - 40 minutUpieczony
chleb wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce.Chlebek powinien być rumiany z wyraźnie chrupiąca skórką.Smacznego:)* składniki na zaczyn : 60g zakwasu żytniego, 90g
maki żytniej razowej, 90g
wody