Wykonanie
Dzisiaj przepis na kolejną pastę, tym razem z
zielonego groszku i
bazylii, ta pasta jest chyba moją ulubioną i używam ją zamiast
masła, bo pasuje praktycznie do wszystkiego co wytrawne ;)
Składniki:paczka mrożonego
groszku4 łyżki
oliwy z oliwek20 listków świeżej
bazyliisól i
pieprzkiełki do dekoracjiPrzygotowanie:
Groszek oraz listki
bazylii gotujemy przez 30 minut w lekko osolonej wodzie z 2 łyżkami
oliwy z oliwek.Odlewamy i zalewamy zimną
wodą w celu lekkiego ostudzenia. Przekładamy do miski i wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku i 2 łyżki
oliwy z oliwek, wszystko miksujemy 2 minuty mikserem na najniższych obrotach ;) Na końcu dekorujemy i gotowe. Ja osobiście polecam jeść pastę na tostach opieczonych z
masłem czosnkowym.POWODZENIA I SMACZNEGO ;)
Moja propozycja podania:
Petite Princesse