Wykonanie
Pogodę jaką mamy każdy widzi, bardziej jesienna niż wiosenną. Za to na targowisku pełno nowalijek począwszy od kwaśnego
rabarbaru, kruchej
sałaty i chrupiących
rzodkiewek po
słodycz pierwszych
truskawek. Troche martwię się tą pogodą, bo co urośnie w
polu (chyba tylko
ryż) a i ceny będą wysokie. Ale nie ma co się zamartwiać na zapas i korzystać z tego, co natura nam dała już teraz. Zapraszam na pyszna
sałatkę brokułową z
rzodkiewkami i
szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
brokuł;4
jajka;pęczek
rzodkiewek;pęczek
szczypiorku;
majonez czosnkowy;
sól,
pieprz.WYKONANIEZagotowujemy
wodę. Solimy, wrzucamy różyczki
brokuła. Gotujemy ok. 3-5 minut. Uważamy, aby
brokuł się nie rozgotował, ma być lekko twardy. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo, kiedy ostygną kroimy w grubszą kostkę.
Rzodkiewki kroimy w kosteczkę,
szczypior siekamy. Wszystko wrzucamy do jednego naczynia, dodajemy
majonez,
sól i
pieprz. I... nasza
sałatka gotowa. Prawda, że prosta i szybka w przygotowaniu :)