ßßß Cookit - przepis na Chleb grahama

Chleb grahama

Wykonanie

« Powrót  
Chleb grahama
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 130 gramów
woda 5 szklanek
miód 2 łyżek stołowych
otręby 2 szklanek
sól 2 łyżek deserowych
kiełki pszenne 1 szklanek
mąka 5 szklanek
mąka pszenna 4 szklanek
orzechy 2 szklanek
rodzynki 2 szklanek
Wykonanie:
Drożdże, ciepłą wodę, miód wymieszać i pozostawić na 10 minut, a następnie dodać resztę składników i lekko wymieszać. Całość odstawić na 1 godzinę. Uformować 4 bochenki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45-60 minut.
Uwagi:
Woda powinna być ciepła, mąka pszenna z pełnego przemiału
Pieczywo weg.
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
bardzo dobry
Autor: maradonna
Data: 2008-12-22
a czy taki chleb da sie tez zrobic w wypiekaczu?? mam moulinexa, do tej pory robilam tylko gotowe mieszanki,ale chcialabym sprobowac calkowicie wlasnej produkcji:D
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/603/Chleb-grahama