Wykonanie
Pod koniec maja i na początku czerwca można zrobić gołąbki z
młodej kapusty.
Młoda kapusta jest delikatna i łatwo rozdziela się na liście. Można ją faszerować nadzieniem z
cielęciny lub drobiu, albo klasycznie z
wieprzowiny.SKŁADNIKI:
młoda kapustakoperekfiliżanka
ryżu1/2 kg
mielonego mięsa (
wieprzowina,
drób,
cielęcina)
sól,
pieprzprzyprawa Warzywko lub
Vegeta2 łyżki
mąki2 łyżki
masła2 łyżki
koncentratu pomidorowegoszklanka
bulionu (może być z kostki)
Kapustę umyć, podzielić na liście. Liście obgotować 2-3 minuty w osolonym wrzątku.
Ryż opłukać, zalać 2 filiżankami osolonej
wody i gotować ok.15 minut pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Gdy
ryż wystygnie, dodać do niego
mięso, posiekany
koperek i
przyprawy i wyrobić. Na liście
kapusty nakładać nadzienie i zwijać. Brytfannę wyłożyć kilkoma liściami, na nich układać ściśle gołąbki, tak, aby się nie rozwijały i przykryć liśćmi
kapusty. Całość zalać
bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C na 1 godzinę. Z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat i 1/2 szklanki zimnej
wody, zagotować. Sos wlać do gołąbków i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z młodymi
ziemniakami.