Chłodnik to najlepsza zupa na upalne dni. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Zarazem chłodzi i syci :)SKŁADNIKI:1/2 pęczka rzodkiewki1 ogórekpęczek szczypiorkupęczek koperku2 duże kefiry1l barszczu czerwonego (może być z kartonu)albo botwinka i kilka łyżek koncentratu buraczanegosól, pieprz do smakuBotwinkę umyć, oczyścić i drobno pokroić. Zalać małą ilością osolonej wody i gotować do miękkości, ostudzić.Rzodkiewkę, ogórwk, koperek i szczypiorek umyć i osuszyć.Rzodkiewkę i ogórek pokroić na plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Dolać botwinkę i koncentrat buraczany albo barszcz. Dolać kefir i przyprawić. Odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.