Wykonanie
Ryba smażona, to danie popularne i szybkie w wykonaniu. Aby nieco urozmaicić smak, można
rybę przed smażeniem umieścić na jakiś czas w marynacie, np. z dodatkiem
limonki.SKŁADNIKI:filet
łososia ze skórą (ok.1 kg)2 łyżki
soku z limonki2 łyżki
miodu2 łyżki
musztardy (np. sarepskiej)4 łyżki
oliwyolej do smażenia
sól,
pieprzWymieszać składniki marynaty:
sok z limonki,
miód,
musztardę,
oliwę i
sól.
Rybę oopłukać, osuszyć, pokroić, umieścić w marynacie na min.3 godziny w lodówce.
Łososia osączyć z marynaty i obsmażyć na rozgrzanym
oleju - najpierw na stronie ze skórą. Podczas smażenia, podlewać
rybę pozostałą marynatą. Podawać z ćwiartkami
limonki.