Wykonanie
Połączenie
ryby z cydrem i
miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania
mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie.
Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego
sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników -
łososia, cydru,
miodu,
oliwy,
soli i
pieprzu - łatwe prawda?

'łosoś na słodko, w cydrze z miodem'Składniki (na 4 porcje):- 0,5 kg filetu z
łososia- 0 , 33 l cydru *- 3 łyżki
miodu- 1 łyżka
oliwy-
sól,
pieprz

Cydr wlać do garnka i dodać
miód. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i zredukować, do otrzymania karmelu. Delikatnie przestudzić, tak aby zrobił się gęstawy.
Łososia obskrobać z łusek, opłukać pod bieżącą
wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Oprószyć
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć
łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż
ryba będzie gotowa ok 5-7 minut.
Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-
miodowym karmelem.Smacznego!

* użyłam Cydru Lubelskiego