Wykonanie
Sola i
łosoś…Dwie pyszne
ryby splecione ze sobą smakują stanowczo lepiej niż „solo”, wspomaga je bowiem bardzo apetyczny wygląd ;)Ktoś mi kiedyś powiedział, że „nadmiar” i „brak” najlepiej wpływają na kreatywność… Taka była geneza powstania prezentowanego dzisiaj dania.Składniki: (4 roladki czyli 2 porcje)2 filety z
soli4 plastry
łososia (każdy grubości około 5-7 mm)
sól i
pieprzoliwadodatkowo:patyczki do szaszłyków/wykałaczkiWykonanie:Filety z
soli przekroić wzdłuż na dwa „paski”. Oba rodzaje ryb oprószyć
solą i
pieprzem.Na „paskach” z
soli układać plastry
łososia i ścisło zrolować. Każdą roladkę spiąć wykałaczką lub nadziać na patyczek.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, spryskać/skropić
oliwą i piec 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.Podawać od razu.Smacznego :)