ßßß
Składniki na ciasto:- 2 szklanki mąki krupczatki- 3/4 kostki zimnego masła- 1 żółtko- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka soli- 1 białko jaja do posmarowania ciastaSkładniki na nadzienie:- 0,25kg wędzonego boczku- 5 jaj- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 12%- 1 średnia cebula- 0,25kg żółtego sera(ideałem byłby cheddar, lub inny ser dojrzewający)- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smakuSposób przygotowania:Na początek musimy wyrobić ciasto. Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Teraz możemy przygotować nasze nadzienie.Kroimy boczek i cebulę w drobną kostkę.Podsmażamy boczek na patelni i na wytopionym z boczku tłuszczu obsmażamy cebulę.Po usmażeniu, odstawiamy oba składniki do ostygnięcia.Trzemy ser na tarce o grubych oczkach.Do miski wbijamy jaja i wlewamy śmietanę. Następnie wsypujemy starty ser i ostygnięty boczek i cebulę.Przyprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mieszamy.Możemy teraz odstawić naszą masę do lodówki, ponieważ najpierw musimy upiec ciasto.Wyjmujemy ciasto, smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je do piekarnika i wlewamy wcześniej przygotowaną masę.Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20-30 minut.Gotowy quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu quiche powinno przechowywać się w lodówce.Smacznego!