ßßß Cookit - przepis na Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałem wcześniej wpadłem w szał robienia wszelkiego rodzaju tart. Na początek była tarta jabłkowa . Tartę tę powtórzę pewnie w najbliższy weekend, bo szykują się odwiedziny gości. Po niej przyszedł czas na klasyczny Quiche Lorraine - czyli tartę w wydaniu wytrawnym. Przepis ten poznałem przy okazji pobytu w UK, gdzie jest dość popularnym daniem. Tym razem postanowiłem zrobić odrobinę grubsze ciasto niż w tarcie jabłkowej, w związku z tym zwiększyłem nieznacznie ilość mąki i masła.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko jaja do posmarowania ciasta
Składniki na nadzienie:
- 0,25kg wędzonego boczku
- 5 jaj
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 12%
- 1 średnia cebula
- 0,25kg żółtego sera(ideałem byłby cheddar, lub inny ser dojrzewający)
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Na początek musimy wyrobić ciasto. Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.
Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Teraz możemy przygotować nasze nadzienie.
Kroimy boczek i cebulę w drobną kostkę.
Podsmażamy boczek na patelni i na wytopionym z boczku tłuszczu obsmażamy cebulę.
Po usmażeniu, odstawiamy oba składniki do ostygnięcia.
Trzemy ser na tarce o grubych oczkach.
Do miski wbijamy jaja i wlewamy śmietanę. Następnie wsypujemy starty ser i ostygnięty boczek i cebulę.
Przyprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mieszamy.
Możemy teraz odstawić naszą masę do lodówki, ponieważ najpierw musimy upiec ciasto.
Wyjmujemy ciasto, smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je do piekarnika i wlewamy wcześniej przygotowaną masę.
Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20-30 minut.
Gotowy quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu quiche powinno przechowywać się w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://sweet--n--sour.blogspot.com/2012/11/quiche-lorraine.html