Wykonanie
Nie wierzę, że to już! Ale czy na pewno? Kiedy minęły te dwa lata? Muszę się upewnić, otworzyć kalendarz i sprawdzić!
Tak, tak! Wszystko się zgadza- dzisiaj obchodzimy drugie bardzo słodkie urodziny mojego bloga, co znaczy, że jestem z
Wami już od dwóch lat i dzielę się tutaj różnymi miłymi rzeczami, które dzieją się w moim życiu.
To był kolejny cudowny rok z
Wami! Setki inspiracji, pysznych spotkań, nowych znajomości, z których część przerodziła się z internetowych w rzeczywiste, a nawet w najprawdziwsze przyjaźnie. Były też kolejne smakowite wypieki, okruszki, dni zakalca, przypalone
ciastka, te mniej i bardziej udane eksperymenty. Było gotowanie dla kogoś, wspólne przygotowywanie posiłków, masa
czekolady i
słodyczy, które przychodziły do mnie z najróżniejszych części świata. Czasem były też smutki, na szczęście szybko mijały, bo w jakiś sposób zawsze udawało mi się zastąpić je nowymi pokładami motywacji,
planów i marzeń.
Ale przede wszystkim ten rok utwierdził mnie w tym, co jest najważniejsze w mojej kulinarnej podróży. To dzielenie się szczęściem, robienie tego, co się lubi, docenianie najmniejszych rzeczy w życiu. Zatrzymywanie najlepszych wspomnień, zapisywanie kolejnych kartek w pamiętniku, pokruszone
ciasteczka w białej papierowej torebce, które wywołają uśmiech na czyjejś buzi, wspólne wygrzebywanie
rodzynek z
ciasta drożdżowego, uśmiechy podczas kolacji, zaspane spojrzenia przy niedzielnym śniadaniu, trochę przypalony omlet mamy, dużo
truskawek i jeszcze więcej radości.Dziękuję Wam za to, że jesteście ze mną! ♥ Wszystkich, którzy mają ochotę, zapraszam na najlepsze na świecie urodzinowe babeczki!Przepis na kruche ciasto na podstawie Kwestii SmakuSkładniki:/na ok. 30 babeczek/170g zimnego
masła2
żółtka60g
cukru pudruszczypta
soliskórka starta z 1
cytryny150g
mąki pszennej + 130g
mąki orkiszowej400-450g
serka homogenizowanego waniliowego1 łyżka
żelatynytroszkę
wody do rozpuszczenia
żelatynykonfitura- u mnie
malina +
jagodaowoce-
truskawki,
jagody, czerwone i
czarne porzeczki,
poziomkiCiasto:
Masło zmiksować z
żółtkami,
cukrem,
skórką cytrynową, na końcu dodać
sól i powoli wsypywać
mąkę. Miksować do pojawienia się grudek, a
potem wyrobić ciasto ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.Masa: Łyżkę
żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej
wody i wymieszać z
serkiem. Jeśli zrobią się
żelatynowe grudki to
serek można przetrzeć przez sitko. Odłożyć do lodówki żeby masa stężała.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na kulki i wyklejać nimi foremki (wcześniej trzeba posmarować je
masłem)- nie za cienko, bo babeczki wychodzą wyjątkowo kruche. Piec przez około 15 minut.Kiedy babeczki wystygną wypełniać je łyżeczką
konfitury,
serka i dekorować
owocami.