Wykonanie
Tartaletka to marzenie każdego dziecka nawet marudzącego.Dzisiaj pokaże wam jak można je zrobić. Polecam przepis wypróbowany (smakowały obłędnie)Składniki:Kruche ciasto:- 1,5 szklanki
mąki krupczatki;- 1/4 szklani
cukru pudru;- szczypta
soli;- 120 g
masła;- 2
żółtka;- ewentualnie odrobina kwaśnej
śmietany.Krem:- 2 szklanki
śmietanki 30 lub 36 %;- 2/3 szklanki
cukru pudru;- 2 łyżeczki
żelatyny.Dekoracja:-
truskawki (mogą być również
maliny,
jagody,
poziomki).Przygotowanie:PrzygotowanieNajlepiej składniki połączyć za pomocą miksera, ale można również przesiać
mąkę na stolnicę, wymieszać z
cukrem pudrem i szczyptą
soli. Za pomocą noża wymieszać suche składniki z porządnie schłodzonym posiekanym
masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić do niego zimne
żółtka i wymieszać. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieść ciasto dłońmi, uformować w kulę, owinąć folią do żywności i schłodzić 30 minut w lodówce.Ze schłodzonego ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ustawić je na blasze, nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C, 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe, przewrócić do góry dnem na wyłożoną pergaminem tacę. Należy na nie uważać, gdyż są bardzo kruche.Ubić na sztywno za pomocą miksera/blendera (odpowiedniej przystawki) 2 szklanki
śmietanki 30 lub 36 % z 2/3 szklanki
cukru pudru. Utrwalić ostudzonymi 2 łyżeczkami
żelatyny, wcześniej rozpuszczonymi w małej ilości gorącej
wody. Krem zyska wybrany smak po dodaniu 250 g zmiksowanych
owoców. Oczywiście nadzienie do babeczek może być dowolne.Wystudzone babeczki wypełnić kremem. Na wierzchu ułożyć
owoce.Przepis podpatrzony w książce Ciasta na każdą okazję z moimi zmianami.SPowiązane wpisy:Nadziewane
ciasteczkaKruche ciasto z
jagodami i budyniową piankąSernik na zimno z
truskawkami