ßßß Cookit - przepis na Ptysie

Ptysie

nazwa

Wykonanie

Przyznaję się, to nie było moje pierwsze podejście do ptysiów. Ale w końcu się udało ;--)
Ptysie robi się z ciasta parzonego, czyli takiego kiedy mąkę wsypuje się do wrzącej wody z rozpuszczonym tłuszczem. Ciasto nie powinno wtedy przylegać do ścianek naczynia. A dalej idzie już znacznie łatwiej!
Przepis: '200delicious desserts', hamlyn
★ Ptysie ★
Składniki: 50 g masła
150 ml wody
65 g mąki, przesianej
2 jajka
cukier wanilinowy
Zagotować wodę z masłem.
Kiedy masło się rozpuści zdjąć z gazu i szybko mieszając dodać przesianą mąkę. Ciasto nie powinno mieć grudek oraz przyklejać się do ścianek naczynia. Odstawić na chwilę do przestygnięcia i po tym czasie dodać jajka i cukier. Wymieszać.
Ciasto można nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub np. wyciskać przez rękaw.
Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Po i przestudzeniu ptysiów przekroić je poziomo w połowie i wypełnić bitą śmietaną czy np. kremem (jak tu) i owocami.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2011/09/ptysie.html