Wykonanie
Na pewno każdy z Was robił i jadł takie placki.Jedni lubią je na słodko inni wolą wersję bardziej wyrazistą. Ja także nie pierwszy raz je robiłam, ale nie wyobrażam sobie placków z
ziemniaków ze słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury.
Składniki:1 kg
ziemniaków1 1/2-2 szklanki
mąki2 średnie
cebulesólpieprzolej do smażeniaDip
czosnkowy:1/2 szklanki
śmietany 18%2-3 łyżki
majonezu3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
musztardy2 łyżeczki
soku z cytrynysól do smaku
koperek (opcjonalnie)Wykonanie:
Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą
ziemniaków.Odciskam nadmiar soku.
Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z
ziemniakami. dodaje
sól,
pieprz i po trochu
mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam
olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano.
Śmietanę,
majonez i
musztardę mieszam ze sobą,
czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam
solą i
sokiem z cytryny.
Koperek myję, osuszam i siekam.Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po
między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym
koperkiem i gotowe.
SMACZNEGO!