ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym

Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Na pewno każdy z Was robił i jadł takie placki.Jedni lubią je na słodko inni wolą wersję bardziej wyrazistą. Ja także nie pierwszy raz je robiłam, ale nie wyobrażam sobie placków z ziemniaków ze słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 1/2-2 szklanki mąki
2 średnie cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
Dip czosnkowy:
1/2 szklanki śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
koperek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano.
Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.
Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/09/placki-ziemniaczane-z-dipem-czosnkowym.html