ßßß Cookit - przepis na Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
2 średniej wielkości cebule
1 jajko
sól
pieprz
majeranek
bułka tarta
1/2 szklanki zimnej wody
1/2 kg pieczarek
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia kotletów
masło do podduszenia pieczarek
Sos pomidorowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany 18%
ok 1 litr wywaru z jarzyn
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.
Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam po łyżce farszu z pieczarek.
Przykrywam pozostałymi placuszkami mięsnymi i delikatnie formuje kulki.
Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju.
Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem.
Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję mąkę i chwilę zasmażam. Dodaję śmietanę, mieszam by nie było grudek i rozcieńczam wywarem jarzynowym do konsystencji gęstej śmietany.Do sosu dodaję koncentrat pomidorowy oraz doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu możecie używać przypraw wedle własnego gustu.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/07/pulpety-z-pieczarkami-w-sosie.html