ßßß Cookit - przepis na Serniczek "Owocowe szaleństwo"

Serniczek "Owocowe szaleństwo"

nazwa

Wykonanie

Jest to niezwykle efektowne tak wizualnie jak i smakowo ciasto. Połączenie sernika na zimno z bogactwem sezonowych owoców daje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :)
Składniki
- 1 serek homogenizowany waniliowy
( ok.150 g )
- 3 łyżki śmietany 18%
- sok z połowy cytryny
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 jasna galaretka
( cytrynowa lub gruszkowa )
- jasne i ciemne winogrona
( po kilka gron )
- garść rodzynek
- 1 banan
- kilka dowolnych owoców sezonowych
( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie )
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Biszkopty namoczyć ( np. w mleku ), wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 180 cm. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia. Serek, śmietanę, cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, odczekać aż napęcznieje, delikatnie zagotować i wystudzić. Płyn wymieszać z masą serową, całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia. Owoce umyć i pokroić na połówki ( większe nawet na ćwiartki ), banana pokroić w grubsze talarki. Przygotowane owoce układać naprzemiennie na masie serowej razem z rodzynkami. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić. Z wystudzone ale nie tężejącej galaretki odlać ok. 100 ml. Wydzieloną częścią polać owoce i całość wstawić do zamrażalnika aż galaretka "złapie" ( dzięki temu owoce utrzymają swoją pozycję i nie wypłyną podczas zalewania pozostałą galaretką ). Po wyjęciu z zamrażalnika całość zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2015/07/serniczek-owocowe-szalenstwo.html