Wykonanie
Jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez
ziemniaków jednak nudzą Cię już tradycyjne z
wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do
mięs czy ryb. A połączenie
ziemniaków,
jabłek i
musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków.Składniki

- 1 kg
ziemniaków- 40 dag kwaskowych
jabłek- sok z połowy
cytryny- 3 plastry
żółtego sera- 2
dymki ze
szczypiorkiem- 1 szklanka
śmietany 18%- 1 szklanka
bulionu drobiowego- 3 łyżki
musztardy francuskiej-
sól,
pieprz ziołowyDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać
śmietaną,
bulionem, dodać
musztardę i doprawić
solą i
pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić (
mąką lub
bułką tartą – nie redukować ). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić
sokiem z cytryny. Wyłożyć na
ziemniaki.
Cebulę drobno posikać wraz z
szczypiorem, posypać
jabłka. Całość doprawić
solą i
pieprzem ( nie mieszać ).
Ser pokroić w wąskie paseczki. Ułożyć na wierchu formując kratkę. Zapiekać w temperaturze 200 o C przez ok.20 minut.Życzę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)