ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony ze śliwką i uszkami

Barszcz czerwony ze śliwką i uszkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
barszcz czerwony w proszku 1 sztuk
śliwki suszone 3 sztuk
grzyby suszone 18 sztuk
mąka 1 szklanek
jajko 1 sztuk
woda 5 łyżek stołowych
sól według uznania
żółtko 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka tarta 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
Wykonanie:
Wykonanie barszczu: śliwki gotować w jednej szklance wody 15 minut. Namoczone 3 grzyby w szklance wody, gotować 30 minut w tej samej wodzie. Barszcz rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody. Dodać grzyby i śliwki razem z wywarem, w którym się gotowały.
Wykonanie uszek: posiekaną drobno cebulę podsmażyć na maśle. Ugotowane grzyby drobno pokroić, dodać tartą bułkę,cebulę i żółtko. Doprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdym położyć nadzienie, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi. Uszka wrzucać do osolonej, wrzącej wody i wyjmować, gdy wypłyną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3556/Barszcz-czerwony-ze-sliwka-i-uszkami