Wykonanie
Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny!
Składniki:300 gramów
białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową)500 ml zakwasu na żurek2
marchewki1
pietruszka300 gramów
wędzonego boczku1/4
selera1
por1 łyżeczka posiekanej
dymki1 łyżeczka świeżego
majeranku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka
chrzanu ze słoika3
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego3 ząbki
czosnkukilka
suszonych grzybkówsólpieprzJeśli
kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu.
Woda powinna tylko pykać
Marchewki,
pietruszkę i
seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnkaDodajemy
wędzony boczek pokrojony na większe kawałki,
grzybki,
kiełbasę,
czosnek,
dymkę, świeży
majeranek (suszony będzie dodawany dopiero pod koniec gotowania),
listki laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz - zagotowujemy
Gdy
woda zacznie bąblować, zdejmujemy szumowiny (jeśli nasza
kiełbasa była parzona przez nas, to szumowin nie będzie dużo) i zmniejszamy ogień
Gotujemy 40 minut pod przykryciemPo tym czasie
wywar przecedzamy do drugiego garnka
Dodajemy 1 łyżeczkę
chrzanu, suszony
majeranek i wlewamy zakwas, wcześniej bardzo dokładnie go wstrząsając. Doprowadzając do zagotowania - mieszamy. Gotujemy ok. 1 minuty
Podajemy z pokrojoną
kiełbasą i
jajkiemSmacznego :)W myśl akcji: