Wykonanie
Tym przepisem zostałam zainspirowana na jednej z grup kulinarnych, gdzie pewna pani z rozpaczą pytała: "co zrobić z połową kilograma rozgotowanej
kaszy jaglanej...?" Oj, też bym była zrozpaczona, gdybym rozgotowała, bo uwielbiam tę
kaszę.Porada była następująca - przeze mnie przypadkiem delikatnie zmodyfikowana, mianowicie dodałam
jajka na twardo, zamiast na surowo... Czemu? Zupełnie nie mam pojęcia :D Gdy się dowiedziałam, że trzeba dodać 2
jajka, to od razu stanęły mi przed oczami ugotowane, a nie surowe :DZjadłam na kolację z takim smakiem, że nie do opisania! Myślę, że na obiad też można je podać, np. z
sałatą czy ugotowaną
marchewką karmelizowaną (przepis na
marchewkę -niebawem).Aaa... Ta porada... Zapomniałam :)Otóż:
Składniki:2
jajka ugotowane na twardo1
jajko surowe6 łyżek suchej
kaszy jaglanej1
marchewka6 niedużych
pieczarek1
cebula1 ząbek
czosnku1 cała
dymka do przybrania
pieprz ziołowysólmielona
czerwona paprykaolej rzepakowy1 łyżka
masła2 łyżki
bułki tartejGotujemy
kaszę w osolonej wodzie, odcedzamyGdy
kasza się gotuje myjemy
pieczarki i kroimy w kosteczkę
Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkęRozgrzewamy
masło z olejem na patelni i wrzucamy
pieczarki z
cebulkąDodajemy ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęWszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ
pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki)
Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy
solą,
pieprzem ziołowym i
paprykąDodajemy
jajka ugotowane na twardo, jedno
jajko surowe oraz dwie łyżki
bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielonePrzekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczuPosypujemy drobno posiekaną
dymkąJadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie to jednego już nie było :)Smacznego!