ßßß Cookit - przepis na Miodowy comber jagnięcy na puree z ziemniaków

Miodowy comber jagnięcy na puree z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Składniki (4 porcje):
mięso :
mostek jagnięcy
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
suszony tymianek
cytryna
sos :
300 ml przecieru pomidorowego
4 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
puree:
1 kg mączystych ziemniaków
100 ml mleka
4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
gotowane warzywa do podania
marynata : Żeberka opłukujemy, osuszamy i kroimy na pojedyncze kawałki. Do płaskiej miseczki wlewamy oliwę – w takiej ilości, aby kotlety były zanurzone. Do tego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę suszonego tymianku, sok z jednej cytryny i posiekane 3 ząbki czosnku. Mięso lekko solimy i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
mięso : Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut. Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.
sos : Do przecieru dodajemy miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałość z marynaty. Całość mieszamy w małym garnuszku i gotujemy powoli ok 10 minut.
puree : Wkładamy umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 min, aż staną się miękkie. Odcedzamy ziemniaka i obieramy, gdy będą jeszcze gorące. Przeciskamy ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przecieramy je przez sitko. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko.
Przekładamy puree do suchego garnka i delikatnie odparowujemy, dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.Wrzące mleko wlewamy do ziemniaków i energicznie mieszamy.
Na talerz wykładamy puree, gotowane warzywa, a następnie mięso i całość polewamy 3 łyżkami sosu.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/09/miodowy-comber-jagniecy-na-puree-z.html