Wykonanie
Składniki (4 porcje):
mięso :mostek jagnięcy
oliwa z oliwek2 ząbki
czosnkuświeża
natka pietruszkisuszony
tymianekcytrynasos :300 ml
przecieru pomidorowego4 łyżeczki
miodu2 ząbki
czosnkupuree:1 kg mączystych
ziemniaków100 ml
mleka4 łyżki
masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzgałka muszkatołowagotowane warzywa do podaniamarynata :
Żeberka opłukujemy, osuszamy i kroimy na pojedyncze kawałki. Do płaskiej miseczki wlewamy
oliwę – w takiej ilości, aby kotlety były zanurzone. Do tego dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, łyżeczkę suszonego
tymianku, sok z jednej
cytryny i posiekane 3 ząbki
czosnku.
Mięso lekko solimy i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
mięso : Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut. Po upieczeniu
żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.sos : Do przecieru dodajemy
miód,
czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałość z marynaty. Całość mieszamy w małym garnuszku i gotujemy powoli ok 10 minut.puree : Wkładamy umyte
ziemniaki do garnka z zimną
wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 min, aż staną się miękkie. Odcedzamy
ziemniaka i obieramy, gdy będą jeszcze gorące. Przeciskamy
ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przecieramy je przez sitko. W tym czasie w rondlu podgrzewamy
mleko.Przekładamy puree do suchego garnka i delikatnie odparowujemy, dodajemy
masło i doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołowa.Wrzące
mleko wlewamy do
ziemniaków i energicznie mieszamy.Na talerz wykładamy puree, gotowane warzywa, a następnie
mięso i całość polewamy 3 łyżkami sosu.