Wykonanie
Eggnog to świąteczny
napój pity w okresie świątecznym w krajach anglosaskich. Składa się z
mleka,
śmietanki,
jajek i
alkoholu. Proporcje składników są niezliczone. Tym co nadaje charakteru temu napojowi jest świeżo starta
gałka muszkatołowa. Składnik niezbędny. Podkręca smak. Etymologia słowa Eggnog nie jest do końca jasna.
Mówi się, że końcówka nazwy (nog) pochodzi od określenia małego drewnianego kubka, który w średniowiecznej Anglii używany był do serwowania
alkoholu. Istnieje też druga teoria, która twierdzi że jest to skrót od „egg-and-grog”, nazwy która miała łączyć
jajko z
alkoholem. Niezależnie od tego skąd wziął się eggnog nie da się zaprzeczyć temu, że jest to wyśmienity, rozgrzewający
napój – w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Zatem, do dzieła!
Składniki :2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukruszczypta
soli1
laska wanilii4
żółtka1 szklanka bourbonu50 ml jasnego
rumu1 szklanka
śmietanki kremówkiświeżo starta gałka muszkatałowaDo rondelka wlewamy
mleko i wsypujemy pół szklanki
cukru. Dodajemy rdzeń
laski wanilii i podgrzewamy całość do zagotowania. W czasie, kiedy
mleko się podgrzewa, miksujemy
żółtka na puszystą masę z resztą
cukru. Cały czas miksując
żółtka, dodajemy do nich szklankę gorącego
mleka. Całość przelewamy do reszty
mleka i miksujemy podgrzewaać przez 2-3 minuty. Nie doprowadzamy do zagotowania! Masę
żółtkowo-
mleczną zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy
śmietanę. Do masy dodajemy
rum i bourbon. Mieszamy. Dodajemy ubitą
śmietanę i ponownie mieszamy. Przelewamy do szklanek i posypujemy wierzch świeżo startą
gałką muszkatołową.Komu zasmakuje eggnog? tym, którzy lubią
adwocat tym, którzy lubią
adwocat, ale uważają, że jest za gęsty/za słodkimiłośnikom
mleka w tubce :)miłośnikom
malibu z
mlekiem (to ja!)chcącym spróbować czegoś nowego na Świętadzieciom (najpierw przygotowujemy bazę a
potem dodajemy
alkohol – można więc młodszym domownikom podać wersję bez procentów).