Wykonanie
Ciasto na 12 dużych pączków60 dag
mąki pszennej10 g
drożdży suchych1 szklanka ciepłego
mleka3 duże łyżki roztopionego
masła3
żółtka70 g
cukru½
laski waniliiKieliszek
rumuSzczypta
soliKrem malinowy:½ litra
śmietany 30%25 dag
serka mascarpone½ szklanki musu z
malin2 łyżki
cukru pudruLukier do dekoracjiKolorowa posypkaSposób wykonania:Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi
drożdżami,
cukrem oraz szczypta
soli, dodaję ziarenka wydrążone z
wanilii, wlewam ciepłe
mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone
masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.Krem:Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z
mascarpone i
cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy mus, mieszam. Zimne pączki przekładam kremem, lukruję i dekoruję.