Wykonanie
Ten deser to bajka, trochę egzotyki, dużo słońca i ten zniewalający smak. Leciutki puszysty choć niestety mocno kaloryczny, ale co tam dla tego smaku warto zgrzeszyć.300ml
śmietanki 30%300ml
mleka8
żółtek15 dkg
cukrulaska wanilii3 łyżki
malibu lub
likieru koksowego0,5 kg
truskawekŻółtka z
cukrem ucieramy na kogel
mogel.W garnuszku podgrzewamy
mleko,
śmietanę,
wanilię (wyskrobane ziarenka i laskę). Nie wolno zagotować. Odrobinę ciepłego płynu wlewamy do
jajek i mieszamy. Następnie do masy jajecznej wlewamy mieszankę
śmietanową, kładziemy na małym ogniu( żeby się nie zagotowało) i mieszamy ,aż zacznie gęstnieć. Po zdjęciu z ognia dolewamy delikatnie
malibu i mieszamy (musicie to zrobić bardzo powoli, bo może się zważyć)Do pucharków nakładamy pokrojone w drobne kawałki
truskawki ( cześć zostawiamy do dekoracji). Zalewamy kremem, dekorujemy resztą
truskawek.Schładzamy w lodówce, gdzie krem stężeje.