ßßß
Składniki :2 szklanki mleka3/4 szklanki cukruszczypta soli1 laska wanilii4 żółtka1 szklanka bourbonu50 ml jasnego rumu1 szklanka śmietanki kremówkiświeżo starta gałka muszkatałowaDo rondelka wlewamy mleko i wsypujemy pół szklanki cukru. Dodajemy rdzeń laski wanilii i podgrzewamy całość do zagotowania. W czasie, kiedy mleko się podgrzewa, miksujemy żółtka na puszystą masę z resztą cukru. Cały czas miksując żółtka, dodajemy do nich szklankę gorącego mleka. Całość przelewamy do reszty mleka i miksujemy podgrzewaać przez 2-3 minuty. Nie doprowadzamy do zagotowania! Masę żółtkowo-mleczną zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy śmietanę. Do masy dodajemy rum i bourbon. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę i ponownie mieszamy. Przelewamy do szklanek i posypujemy wierzch świeżo startą gałką muszkatołową.Komu zasmakuje eggnog? tym, którzy lubią adwocat tym, którzy lubią adwocat, ale uważają, że jest za gęsty/za słodkimiłośnikom mleka w tubce :)miłośnikom malibu z mlekiem (to ja!)chcącym spróbować czegoś nowego na Świętadzieciom (najpierw przygotowujemy bazę a potem dodajemy alkohol – można więc młodszym domownikom podać wersję bez procentów).