ßßß
W dużej misce mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone masło i wodę. Dłonią delikatnie mieszamy składniki, formujemy kulę. Ważne: ciasta staramy się nie zagniatać, ugniatamy je tylko tyle, by połączyć wszystkie składniki. Kulę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny/godzinę w temperaturze pokojowej do odpocznięcia.Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Bierzemy jedną część (pozostałe trzymamy przykryte folią, by nie wyschły) i na posypanym mąką blacie/stolnicy bardzo cieniutko rozwałkowujemy na grubość ok. 2mm. Przykrywamy folią i zostawiamy do odpocznięcia na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 250 C . Dwie duże blaszki (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.Pierścieniem cukierniczym/talerzykiem/miseczką o średnicy 12 - 14 cm wycinamy krążki ciasta. Strzepujemy nadmiar mąki z ciasta, brzegi (tylko jedną stronę!) smarujemy wodą, używając pędzla lub po prostu palca.Łososia i kozi ser kroimy na 8 kawałków. Szpinak myjemy i siekamy. Do każdego pierożka wkładamy po kawałku łososia, sera i odrobinie szpinaku.W sumie w środku powinna być czubata łyżka nadzienia. Składamy empanadę, dobrze dociskając brzegi. Robimy falbankę albo przyciskamy brzegi widelcem.Rozwałkowuję kolejne porcje ciasta i powtarzam wycinanie i nadziewanie aż do zużycia całości.Gotowe empanady smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 - 25 minut aż będą bardzo złote .