Wykonanie
Pierwszym przepisem będzie tytułowa pizza z
fasoli. Nie sądzę, abym skusiła się na tradycyjną, a taka z
fasolowym spodem dostarcza samych dobrych składników. Nie użyłam tu
sera, ani
mięska, gdyż zwyczajnie nie miałam ochoty, ale podam je w przepisie, aby uzyskać jak najbardziej zbliżony efekt do tradycyjnej pizzy.Podaję tylko zbliżoną kaloryczność
spodu, dla ciekawskich, gdyż każdy pewnie sam dobierze sobie dodatki i ich ilość wedle uznania. No, ale to nie kaloryczność jest najważniejsza, a składniki odżywcze! :)
SKŁADNIKI1) Spód - ok. 360 kcal200 g
fasoli z puszki (u mnie biała)1
jajko2 łyżki
mąki żytniej pełnoziarnistejpłaska łyżka
otrębów owsianych1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypiorek2) Na pizzęprzecier/sok
pomidorowyser żółtyszynkapomidorczerwona paprykapieczarkicebulaoliwki (u mnie zielone - tańsze ;))
kukurydza z puszki3)
Przyprawy:
sól,
pieprz,
oreganoPRZYGOTOWANIE1. Zmielić
fasolę w mikserze, blenderem lub dokładnie rozdusić widelcem na w miarę gładką masę.2. Dodać do
fasoli resztę składników na spód i dokładnie wymieszać.3. Masę wyłożyć na silikonowy papier do pieczenia* i rozsmarować ją na w miarę cienką warstwę. Ważne, żeby od środka była cieńsza, a na brzegach grubsza.4.
Przecier pomidorowy zmieszać z
pieprzem i
oregano i takim sosem posmarować spód pizzy.5. Wstawić spód do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 5 min.6. Po wyjęciu
spodu, ponownie posmarować
sosem pomidorowym i posypać
startym serem żółtym.7.
Cebulę i
pieczarki udusić na patelni i po wyjęciu
spodu ułożyć.8. Ułożyć na pizzy
szynkę,
paprykę,
pomidora,
oliwki i
kukurydzę z puszki.9. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 25 min.Smacznego! :)*silikonowy papier do pieczenia pozwala na pieczenie bez dodatku tłuszczu, co bardzo bardzo w nim cenię! Nawet jeśli na początku myślę "No super, nie wiem jak ja to później oderwę", wszystko mi od niego fajnie odchodzi i nigdy jeszcze się nie przykleiło :)