Wykonanie

Zainspirował mnie Jamie Oliver.Klopsikiokoło 500 gramów
mielonego mięsa drobiowego1
jajogarść
płatków jaglanych lub
otrąb owsianych
sól,
pieprzokoło 20 gramów
sera fetaWszystkie składniki(oprócz
sera) połączyć na koniec wkruszyć
fetę.Uformować małe klopsiki,wstawić na około 2 godziny do lodówki.Sos5 niedużych
marchewek2-3 czerwone lub
żółte papryki700 ml passaty pomidorowejduża
cebula3 ząbki
czosnkuoliwagarść świeżego
tymiankusólostra papryka w płatkach1 łyżka
octu balsamicznego3 łyżki słodkiej
śmietankinać
pietruszkiokoło 20 gramów
sera cheddarWarzywa obrać.
Marchewkę pokroić w nieduże kawałki, posolić,posypać
tymiankiem,
ostrą papryką i polać
oliwą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. , piec około 30 minut.
Paprykę pokroić w paski, przesmażyć na patelni,wyjąć.Na tą samą patelnię wrzucić
cebulę i ją udusić,pod koniec dodać
czosnek i passatę
pomidorową. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.Doprawić do smaku
octem,
solą i
pieprzem,wlać
śmietankę.Wyłączyć.Do
marchewki dorzucić
mięsne kulki. Piec około 20 minut.Następnie zalać
marchewkę i klopsy sosem, na wierzchu ułożyć wcześniej przesmażoną
paprykę.Piec około 20 minut po tym czasie wyjąć z piekarnika posypać
serem i wstawić na chwilę do piekarnika aby
ser się stopił.Posypać
natką.Podawać z
makaronem.