Wykonanie
Miał być post walentynkowy i
biszkoptowe serce z
czerwoną galaretką. Taki był
plan, ale inni domownicy posiadali diametralnie inną koncepcję na
biszkopt. Kocica posiliła się brzegiem
serca (w 3 miejscach) i ciasto stało się niefotogeniczne... Ona też miała walentynki ;)Od dłuższego czasu miałam ochotę na
ciasto drożdżowe z kruszonką. Jak dla mnie, kruszonka w każdych ilościach :) Ciasto bez
owoców, dodatków, dobre do
kawy czy
herbaty.SKŁADNIKI: (2 keksówki)25 g świeżych
drożdży80 g + 1 łyżka
cukru1 szklanka
mleka2
jajka100 g
masła1/2 łyżeczki
soli600 g
mąki pszennejKruszonka:80 g
masła80 g
cukru140 g
mąki pszennej1
jajko do posmarowania ciasta
Masło roztopić i wystudzić. Zrobić rozczyn: do ciepłego (nie gorącego!)
mleka dodać 1 łyżkę
cukru, wkruszyć
drożdże. Odstawić na 15 minut, aż
drożdże "ruszą". Do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta, na koniec wlać roztopione
masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, starając się nie dosypywać
mąki. Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1.5 - 2 h, aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie ciasto lekko zarobić i przełożyć do 2 keksówek. Przykryć i odstawić na 30- 40 minut.Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem. Z
masła,
cukru i
mąki zrobić kruszonkę, wysypać na ciasto.Piec w temperaturze 170 C (termoobieg) 35-40 minut.SMACZNEGO :)