ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE / DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWE / DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Miał być post walentynkowy i biszkoptowe serce z czerwoną galaretką. Taki był plan, ale inni domownicy posiadali diametralnie inną koncepcję na biszkopt. Kocica posiliła się brzegiem serca (w 3 miejscach) i ciasto stało się niefotogeniczne... Ona też miała walentynki ;)
Od dłuższego czasu miałam ochotę na ciasto drożdżowe z kruszonką. Jak dla mnie, kruszonka w każdych ilościach :) Ciasto bez owoców, dodatków, dobre do kawy czy herbaty.
SKŁADNIKI: (2 keksówki)
25 g świeżych drożdży
80 g + 1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
600 g mąki pszennej
Kruszonka:
80 g masła
80 g cukru
140 g mąki pszennej
1 jajko do posmarowania ciasta
Masło roztopić i wystudzić. Zrobić rozczyn: do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże. Odstawić na 15 minut, aż drożdże "ruszą". Do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta, na koniec wlać roztopione masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, starając się nie dosypywać mąki. Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1.5 - 2 h, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto lekko zarobić i przełożyć do 2 keksówek. Przykryć i odstawić na 30- 40 minut.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, wysypać na ciasto.
Piec w temperaturze 170 C (termoobieg) 35-40 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/02/ciasto-drozdzowe-drozdzowka-z-kruszonka.html