ßßß Cookit - przepis na Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Brzoskwiniowy tort z czekoladowym i śmietankowym biszkoptem
Składniki:
Biszkopt śmietankowy : http://dag5992.blogspot.com/2012/06/tort-smietankowy-biszkopt.html
6 jajek,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1 budyń śmietankowy,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Biszkopt czekoladowy:
4 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Mus brzoskwiniowy:
1 dżem brzoskwiniowy
1 galaretka brzoskwiniowa.
Krem śmietankowy: http://dag5992.blogspot.com/2012/06/krem-do-tortu-smietankowego.html
500 ml śmietany 30%,
2 śmietan fixy, lub 1 łyżka żelatyny,
3 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, czekolada mleczna lub gorzka na wykonanie kokardki lub innych ozdób i napisów. Biała czekolada na posypanie boków i wierzchu tortu.
Do nasączenia: 1 szklanka wody lub syropu z brzoskwiń, 1/2 szklanki cukru, sok z cytryny,
50 ml spirytusu( jeżeli robimy dla dzieci możemy zrezygnować z alkoholu), lub likieru limoncello ( jeżeli dodajemy likier to rezygnujemy z cytryny).
Sposób robienia i pieczenia biszkoptów znajdziecie w poście tort śmietankowy- biszkopt
http://dag5992.blogspot.com/2012/06/tort-smietankowy-biszkopt.html
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy,do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i całość mieszamy. Pozostawiamy do stężenia .
Pierwszy jasny blat biszkoptu delikatnie nasączamy ponczem , wykładamy tężejący mus brzoskwiniowy, przykrywamy czekoladowym biszkoptem , który delikatnie nasączamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki,
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną
w 3 łyżkach gorącej wody. Oczywiście żelatynę dodajemy ostudzoną, Przepis na krem śmietankowy znajdzieci e http://dag5992.blogspot.com/2012/06/krem-do-tortu-smietankowego.html
Na czekoladowy biszkopt posmarowany dżemem wykładamy część kremu z bitej śmietany, i wkładamy pokrojone i dobrze osączone brzoskwinie. Część brzoskwiń możemy pozostawić do przystrojenia wierzchu tortu. Całość przykrywamy jasnym biszkoptem , który delikatnie nasączamy i pokrywamy kremem śmietankowym.
Wykończenie i ozdobienie Waszego tortu pozostawiam waszej pomysłowości.
Życzę przyjemnej zabawy w kuchni.
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2015/03/tort-brzoskwiniowy.html