ßßß
Brzoskwiniowy tort z czekoladowym i śmietankowym biszkoptemSkładniki:Biszkopt śmietankowy : http://dag5992.blogspot.com/2012/06/tort-smietankowy-biszkopt.html6 jajek,3/4 szklanki mąki pszennej,1 budyń śmietankowy,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Biszkopt czekoladowy:4 jajka,1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1/4 szklanki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia,Mus brzoskwiniowy:1 dżem brzoskwiniowy1 galaretka brzoskwiniowa.Krem śmietankowy: http://dag5992.blogspot.com/2012/06/krem-do-tortu-smietankowego.html500 ml śmietany 30%,2 śmietan fixy, lub 1 łyżka żelatyny,3 łyżki cukru pudru.Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, czekolada mleczna lub gorzka na wykonanie kokardki lub innych ozdób i napisów. Biała czekolada na posypanie boków i wierzchu tortu.Do nasączenia: 1 szklanka wody lub syropu z brzoskwiń, 1/2 szklanki cukru, sok z cytryny,50 ml spirytusu( jeżeli robimy dla dzieci możemy zrezygnować z alkoholu), lub likieru limoncello ( jeżeli dodajemy likier to rezygnujemy z cytryny).Sposób robienia i pieczenia biszkoptów znajdziecie w poście tort śmietankowy- biszkopthttp://dag5992.blogspot.com/2012/06/tort-smietankowy-biszkopt.htmlGalaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy,do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i całość mieszamy. Pozostawiamy do stężenia .Pierwszy jasny blat biszkoptu delikatnie nasączamy ponczem , wykładamy tężejący mus brzoskwiniowy, przykrywamy czekoladowym biszkoptem , który delikatnie nasączamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki,Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczonąw 3 łyżkach gorącej wody. Oczywiście żelatynę dodajemy ostudzoną, Przepis na krem śmietankowy znajdzieci e http://dag5992.blogspot.com/2012/06/krem-do-tortu-smietankowego.htmlNa czekoladowy biszkopt posmarowany dżemem wykładamy część kremu z bitej śmietany, i wkładamy pokrojone i dobrze osączone brzoskwinie. Część brzoskwiń możemy pozostawić do przystrojenia wierzchu tortu. Całość przykrywamy jasnym biszkoptem , który delikatnie nasączamy i pokrywamy kremem śmietankowym.Wykończenie i ozdobienie Waszego tortu pozostawiam waszej pomysłowości.Życzę przyjemnej zabawy w kuchni.