Wykonanie
Pesto, które dzisiaj prezentuję jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Jest w nim zielona
natka pietruszki,
orzechy włoskie,
grana padano,
oliwa z oliwek,
cytryna, a także
przyprawy:
sól,
pieprz i
czosnek. W połączeniu z
makaronem w kształcie kokardek stanowi pełnowartościowy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad lub kolację.
Składniki:300 g
makaronu kokardki,
cytryna,80 ml
oliwy z oliwek (mniej niż pół szklanki),pęczek
natki pietruszki,1 ząbek
czosnku,40 g
grana padano,40 g
orzechów włoskich (łuskanych),
sól,
pieprz do smaku,
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Natkę pietruszki opłucz, osusz a następnie przełóż do miseczki. Dodaj również pokrojony w kostkę
ser i
orzechy włoskie, skórkę startą z połowy
cytryny,
oliwę z oliwek, rozetrzyj blenderem na gładką masę, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Ugotowany
makaron wymieszaj z
pietruszkowym pesto. Możesz podać z grillowaną
piersią z kurczaka.Smacznego :)