ßßß Cookit - przepis na Oreo, M&M, WW czyli susper słodka siedemnastka

Oreo, M&M, WW czyli susper słodka siedemnastka

nazwa

Wykonanie

Ten tort podpatrzyłam u mojej koleżanki na osiemnastce, próbowałam go odtworzyc ale masa nigdy nie wychodziła mi taka sama. Więc przepis na najsłodszą, najpyszniejszą i najbardziej kaloryczną na świcie masę wybłagałam a najwilgotniejsze i najbardziej czekoladowe z czekoladowych ciasto wymyśliłam sama. Jednym słowem, po jednym kawałku nie macie ochoty na słodkie na następny tydzień. Swoja drogą rewelacyjna dieta : )
Obraz, jak powinna wyglądac dekoracja tortu, podam na samym dole, ponieważ dekorowałam już u koleżanki w domu i nie wzięłam ze sobą aparatu, a w internecie znalazłam niemal identyczną.
Przygotujcie na ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
1 szklankę cukru
2 jaja
pół szklanki kakao
pół szklanki oleju
1 szklankę maślanki
pół szklanki zaparzonej, mocnej kawy lub gorącej czekolady
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczyptę soli
aromat, u mnie waniliowy, niecała łyżeczka
Jak robicie ciasto
mąkę, kakao, proszek i sodę przesiewacie do miski
mieszacie z cukrem
jaja roztrzepujecie
mieszacie jaja z maślanką, olejem i aromatem
mokre wlewacie do suchych, jak przy muffinach : )
łączycie dośc energicznie ale porządnie, by nie było żadnych grudek !!
dodajecie kawę, ale uważajcie tutaj z moimi proporcjami, dostosujcie je do konsystencji swojego ciasta, ma byc ono dośc, płynne, nawet bardziej niż na zwykle muffiny ale nie dolewajcie całej 1/2 szklanki jeśli widzicie, że jest już zbyt luźne na spód tortownicy kładziecie papier do pieczenia, boki smarujecie tłuszczem
wylewacie ciasto i wkładacie do piekarnika na ok. godzinę (najlepiej do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach
po upływie czasu dajemy ciastu "dojśc" w otwartym piekarniku a po wyjęciu z niego studzimy ciasto całkowicie !! (przed przekrojeniem warto, by minęło ok. 2-3 godziny od wyjęcia go)
Co potrzebujecie do masy:
paczkę ciasteczek Oreo, bez podjadania, ma byc cała !
500g serka philadelphia lub president kanapkowy (ważne, by miał dużą zawartośc tłuszczu, ma byc kremowy)
dwa małe opakowania śmietanki 30%/36% (to około półtorej szklanki)
szklankę cukru pudru
Jak robicie masę:
ucieracie serek z serkiem stopniowo dodając śmietankę
miksujemy tak długo, aż masa będzie naprawdę sztywna i puszysta, jak ubite białka, minimum 4 minuty na wysokich obrotach
mieszamy już łyżką pokruszone ciasteczka
wkładamy do lodówki na im dłużej tym lepiej : )
Jak składacie tort:
całkowicie przestudzone ciasto kroicie, u mnie dało się przekroic na dwie grube części, ale mojej koleżance wyszło nawet trzy, to pewnie zależy od wielkości formy
przekłądacie ciasto 3/4 masy
przykrywacie połówką ciasta
resztą masy smarujecie ciasto z góry i po bokach
DEKORACJA: wafelki WW ustawiacie z boków, możecie przewiazac wstążką, by się nie rozpadły (gwarantuję, że jeśli to zrobicie to po pół godzinie w lodówce, po odwiązaniu wstążki żaden wafelek nie odpadnie). m&m sypiecie na wierzch.
VOILA ! Jeśli ten tort nie zrobi na kimś wrażenia, to już naprawdę nie wiem co, jest po prostu przepiękny i przepyszny !
Ps. tak powinien mniej więcej wyglądac po udekorowaniu klik klik
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/oreo-m-ww-czyli-susper-sodka.html