Wykonanie
W tym miesiącu w weekendowej
cukierni #2/2012, za sprawą gospodyni- Aleksandry, zadaniem jest upieczenie Red Velvet
Cake. Ciasto dość popularne i często spotykane na
polskich i zagranicznych blogach. Mnie od dawna kusiło i odrzucało jednocześnie. Wygląda bajecznie, ale barwniki, których nie stosuję i raczej unikam, jakoś mnie zniechęcają. Ale, że lubię wyzwania w weekendowej
cukierni, to upiekłam to ciasto. Jeśli chodzi o zmiany to dodałam
oleju zamiast
masła (i to w większej ilości), barwnik w proszku i mniej
cukru do masy. Mam dużą odporność na
słodycze, ale 2,5 szklanki
cukru w tym kremie byłoby dla mnie nie do przejedzenia. Najlepiej zrobić ciasto na kilka godzin przed podaniem i przechowywać przez ten czas w lodówce. Jeśli chodzi o barwniki, to ciężko było mi wyczuć ile dodać, więc ciasto wyszło jeszcze miejscami lekko brązowe - myślę, więc że lepiej poprzestać na jednej łyżce
kakao, wtedy łatwiej będzie zabarwić ciasto. Generalnie ciasto smaczne, wilgotne, lepsze na drugi dzień, choć po tej sławie chyba spodziewałam się czegoś więcej.ciasto2,5 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
kakao (niesłodzone) (przy jednej łyżce
kakao łatwiej będzie nam zabarwić ciasto)2 buteleczki czerwonego koloru (60ml; ja dałam barwnik w proszku, aż do uzyskania koloru)1,5 szkl.
oleju ( w oryginale 125 g
masła, o temperaturze pokojowej)1,5 szklanki
cukru2
jajka o temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
maślanki, o temperaturze pokojowej1 łyżeczka
octu winnego (6%)1 łyżeczka
sody oczyszczonejkrem600 g
serka Philadelphia albo podobnego, o temperaturze pokojowej125g
masła , o temperaturze pokojowej1 łyżeczka
wanilii1,5 szklanki
cukru pudru, przesiane (w oryginale 2,5 szkl., ja dałam 2 szkl., ale było zbyt słodkie)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wytłuścić i obsypać
mąką dwie 22 cm okrągłe blaszki.Przesiać
mąkę, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą, odstawić. W małej misce wymieszać czerwony barwnik z
kakao, tworząc pastę bez grudek, odstawić (ja z racji użycia barwnika w proszku wymieszałam
kakao z 50ml
wody, a barwnik dodałam na samym końcu, do uzyskania odpowiedniego efektu kolorystycznego).W dużej misce za pomocą mikser zmieszać
olej z
cukrem. Wbić
jajka, po jednym na raz, dodać za każdym razem czubatą łyżkę
mąki i zmiksować do połączenia. Następnie dodać
wanilię i czerwono -
kakaową pastę.Dodać jedną trzecią
mąki do ciasta, dobrze wymieszać, dodać połowę
maślanki. Ubić. Dodać ponownie jedną trzecią
mąki, a następnie ostatnią część
maślanki. Zakończyć resztą
mąki, Dokładnie wymieszać, aż wszystko będzie dobrze połączone.W małej misce wymieszać
ocet i
sodę do pieczenia. Dodać do ciasta i wymieszać dokładnie. Podzielić ciasto pomiędzy blaszki i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piec przez 25-30 minut. Sprawdź wcześniej czy ciasto jest upieczone przez włożenie wykałaczki w środek ciasta. Oczywiście jeśli wyciągniemy czystą, ciasto jest gotowe.Schłodzić ciasto w blaszkach przez 10 minut. Wyjąć ciasta z blach. Pozostawić ciasto, aż całkowicie ostygnie.krem: Z miksować
serek i
masło, aż będzie gładkie. Zmniejszyć obroty i dodać
wanilię i
cukier puder. Ubijać, aż będzie puszyste i dokładnie połączone. Przełożyć ciasto kremem. Najlepiej zostawić na minimum 3-4 godziny w lodówce. (najlepsze na drugi dzień)