ßßß Cookit - przepis na Babeczki red velvet / Red velvet cupcakes

Babeczki red velvet / Red velvet cupcakes

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)
SKŁADNIKI (na 12 sztuk)
100 gram miękkiego masła
1/2 szk. cukru
1 i 1/2 szk. mąki
1/2 szk. maślanki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka czerwonego barwnika
Szczypta soli
Krem
100 gram masła
300 gram kremowego serka
1/2 szk. cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE
Mieszam czerwony barwnik z maślanką, w misce łączę mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masło z cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krem.
Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję serek i ekstrakt z wanilii. Miksuję aż składniki połączą się i masa będzie gładka.
Gotowe babeczki ozdabiam kremem i posypuję okruszkami ciasta.
Źródło:http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2014/02/red-velvet-cupcakes.html