Wykonanie
W ostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych
tortów jest red velvet z kremem
serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)
SKŁADNIKI (na 12 sztuk)100 gram miękkiego
masła1/2 szk.
cukru1 i 1/2 szk.
mąki1/2 szk.
maślanki1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka czerwonego barwnikaSzczypta
soliKrem100 gram
masła300 gram kremowego
serka1/2 szk.
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPRZYGOTOWANIEMieszam czerwony barwnik z
maślanką, w misce łączę
mąkę z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą
soli.
Masło z
cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i
maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem
mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Krem.
Masło ucieram z
cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję
serek i ekstrakt z
wanilii. Miksuję aż składniki połączą się i masa będzie gładka.Gotowe babeczki ozdabiam kremem i posypuję okruszkami ciasta.