Wykonanie
Dzisiaj nostalgia. Ponura pogoda. Ponury humor. Ponury dzień. Przynajmniej w kuchni zawsze kolorowo. Też macie tak, że czasem tylko jakieś dobrze wyrośnięte ciasto lub pięknie pachnące danie przywraca w Was chęci do wszystkiego ? Ja tak mam bardzo często. Na przykład dzisiaj...Więc zapraszam Was na bardzo kolorowe, bardzo pachnące, bardzo apetyczne i bardzo bardzo syte
razowe spaghetti z
ciecierzycą w pomidorach i
czosnkowym szpinakiemPrzygotujcie (u mnie 2 porcje)pół opakowania
razowego spaghettipuszka
pomidorów (ja dałam puszkę w której
pomidory są w całości ale możecie dac też takie, które są już pokrojone, to bez znaczenia)pół opakowania
świeżego szpinaku (nie mam pojęcia ile to będzie przeliczając na
szpinak mrożony, bo nigdy takiego nei używam)2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy do
szpinaku + 1 łyżkę
oliwy do
makaronuoregano,
bazylia (u mnie świeża- najlepsza),
sól i
pieprzok. szklanka już ugotowanej
ciecierzycyCo robicie ?najpierw gotujecie
ciecierzycę ( jak ? tutaj macie wszystko: klik)wrzucacie
pomidory do garnuszka, który wcześnie chlapiecie troszeczkę
wodą, by nic nie przywierało i gotujecie co jakiś czas mieszając, bez pokrywkirozgrzewacie
oliwę na patelni, wyciskacie
czosnek i wrzucacie
szpinak dusząc go jakieś 10 minut, ale to jest max, nie chcemy, żeby wyszła nam papką. zdejmujecie z ogniakiedy z
pomidorów wyparuje większośc
wody dodajcie ugotowaną
ciecierzycę i duście jakieś 5 minut. w tym czasie ugotujcie
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu pod koniec gotowania sosu dodajcie do niego
przyprawy, krótko zamieszajcie
makaron na talerz, lejecie sosem, na to
szpinak. możecie posypac posiekaną
bazylią lub
serem żółtym.BON APETIT ! : )
Do akcji