ßßß Cookit - przepis na Torcik orzechowy

Torcik orzechowy

nazwa

Wykonanie

Wreszcie nastał ten dzień, w którym postanowiłam chwycić byka za rogi i upiec ciasto. Przeważnie ze słodkimi wypiekami mam jakoś nie po drodze, co prawda uwielbiam je jeść, ale one niekoniecznie kochają wyrastać w moim towarzystwie. Uważam, że bardziej mam smykałkę do dań ostrych, pikantnych, niż do puszystych biszkoptów i czekoladowych mas. Skoro jednak człowiek całe życie się uczy i rozwija, postanowiłam iść na całość i oswoić dziką bestię.
Wybór padł na torcik wypatrzony w dodatku "Palce lizać". Przyznaję, że piekło się go bardzo przyjemnie, mikser mruczał uspokajająco, rum pachniał wspaniale, masa wyszła idealna:) Jedynym minusem był tylko stan kuchni, która wyglądała jak po przejściu czekoladowego potwora.
Składniki :
Ciasto
Szklanka zmielonych orzechów włoskich (czyli 1 opakowanie orzechów)
Szklanka cukru
6 jajek
2 łyżki bułki tartej
Szczypta soli
Krem
2 jajka
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny lub masła
4 łyżki kakao
Aromat rumowy lub 2 łyżki rumu
Dodatkowo
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy i posypania tortownicy
Połówki orzechów włoskich do dekoracji (zastąpiłam migdałami i malinami)
Ciasto : jajka sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Dodaj orzechy, bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Małymi porcjami dodawaj piane do masy orzechowej, delikatnie wymieszaj.
Tortownicę (u mnie 26) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz 45 min w 180 st. C.
Ostudzone ciasto przekrój na dwa krążki.
Krem : jajka ubij na parze na sztywną masę. Gdy będzie gotowa, nie przerywając ubijania, wystudź ją.
Do miękkiego, roztartego masła, dodawaj stopniowo, cały czas ucierając, masę jajeczną.
Dodaj kakao i aromat rumowy/rum.
Na jeden krążek ciasta wyłóż 3/4 kremu, przykryj drugim krążkiem ciasta orzechowego, lekko dociśnij. Wierzch i boki torciku posmaruj resztą kremu, udekoruj połówkami orzechów (owoców, bakalii). Można również posypać kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2011/09/torcik-orzechowy.html