ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z orzechami

Tort czekoladowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Bardzo łatwy i szybki do zrobienia torcik, używamy do niego ulubionych bakalii i orzechów.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 1,5 litrów
orzechy 1 szklanek
masło 300 gramów
rum 50 mililitrów
kakao 8 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Krem: 2 jajka ubić z 0,5 szklanki cukru na parze, aż masa będzie biała. Lekko ostudzić . Stale mieszając stopniowo dodawać masło. Na koniec dodać kakao i wlać rum.
Ciasto: 6 jajek sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek utrzeć z 1 szklanką cukru na białą masę, dodać zmielone dowolne orzechy lub bakalie , 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną masę i stopniowo dodawać do masy orzechowej. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i bułką tartą o średnicy 25 cm. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C.
Następnie krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim. Lekko docisnąć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować dowolnymi orzechami.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-22
Bardzo słodki ale i tak pyszny!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7104/Tort-czekoladowy-z-orzechami