Wykonanie
« Powrót  Opis:Bardzo łatwy i szybki do zrobienia torcik, używamy do niego ulubionych
bakalii i
orzechów.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 1,5 litrów
orzechy 1 szklanek
masło 300 gramów
rum 50 mililitrów
kakao 8 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowychWykonanie:Krem: 2
jajka ubić z 0,5 szklanki
cukru na parze, aż masa będzie biała. Lekko ostudzić . Stale mieszając stopniowo dodawać
masło. Na koniec dodać
kakao i wlać
rum.Ciasto: 6
jajek sparzyć wrzątkiem.
Żółtka oddzielić od
białek utrzeć z 1 szklanką
cukru na białą masę, dodać zmielone dowolne
orzechy lub
bakalie , 2 łyżki
bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z
białek ubić sztywną masę i stopniowo dodawać do masy orzechowej. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej
masłem i
bułką tartą o średnicy 25 cm. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C.Następnie krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim. Lekko docisnąć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki
tortu. Udekorować dowolnymi
orzechami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-22Bardzo słodki ale i tak pyszny!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: