ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajka 8 sztukcukier 1,5 litróworzechy 1 szklanekmasło 300 gramówrum 50 mililitrówkakao 8 łyżek stołowychbułka tarta 4 łyżek stołowychWykonanie:Krem: 2 jajka ubić z 0,5 szklanki cukru na parze, aż masa będzie biała. Lekko ostudzić . Stale mieszając stopniowo dodawać masło. Na koniec dodać kakao i wlać rum.Ciasto: 6 jajek sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek utrzeć z 1 szklanką cukru na białą masę, dodać zmielone dowolne orzechy lub bakalie , 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną masę i stopniowo dodawać do masy orzechowej. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i bułką tartą o średnicy 25 cm. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C.Następnie krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim. Lekko docisnąć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować dowolnymi orzechami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-22Bardzo słodki ale i tak pyszny!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: