Wykonanie
Te
ciasteczka należą do naszych ulubionych, a zwłaszcza lubi je mój mąż. Zawsze robiłam w wersji jasnej, tym razem dodałam do ciasta
kakao. Taka mała odmiana, ale bardzo pyszna. Zawsze robię te
ciastka z dwóch porcji, jedna to zdecydowanie za mało. Do
ciasteczek wykorzystałam produkt, który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy
Orzech .Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 250 g kleiku
ryżowego (1,5 opakowania)- kostka
masła- 3
jajka- 200 g
cukru-
marmolada Orzech- 3 łyżeczki
kakaoWykonanie:
Żółtka oddzielamy od
białek, do
żółtek dodajemy
cukier i mieszamy, nastepnie dodajemy miękkie
masło i mieszamy rękami, wsypujemy kleik i
kakao i ponownie mieszamy palcami, aby składniki się dobrze połączyły ja robię to w taki sposób rozcierając ciasto palcami jak kruszonkę.Ubijamy
białka i dodajemy na koniec i ponownie mieszamy. Formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i robimy pośrodku palcem dziurkę, wypełniamy
marmoladą.Pieczamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut, do momentu zarumienienia.Studzimy na kratce i przechowujemy w zamknietym pojemniku.Smacznego :-)