ßßß
Te ciasteczka należą do naszych ulubionych, a zwłaszcza lubi je mój mąż. Zawsze robiłam w wersji jasnej, tym razem dodałam do ciasta kakao. Taka mała odmiana, ale bardzo pyszna. Zawsze robię te ciastka z dwóch porcji, jedna to zdecydowanie za mało. Do ciasteczek wykorzystałam produkt, który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Orzech .Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 250 g kleiku ryżowego (1,5 opakowania)- kostka masła- 3 jajka- 200 g cukru- marmolada Orzech- 3 łyżeczki kakaoWykonanie:Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukier i mieszamy, nastepnie dodajemy miękkie masło i mieszamy rękami, wsypujemy kleik i kakao i ponownie mieszamy palcami, aby składniki się dobrze połączyły ja robię to w taki sposób rozcierając ciasto palcami jak kruszonkę.Ubijamy białka i dodajemy na koniec i ponownie mieszamy. Formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i robimy pośrodku palcem dziurkę, wypełniamy marmoladą.Pieczamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut, do momentu zarumienienia.Studzimy na kratce i przechowujemy w zamknietym pojemniku.Smacznego :-)



