Wykonanie
Dzisiaj będzie
orzechowo...
orzechowo i
czekoladowo....... Zapraszam na pyszny torcik mocno
orzechowy i mocno
czekoladowy.... Lubicie takie? Ja baaardzo :)Torcik powstał w oparciu o przepis z gazetki "Lubię gotować-
torty", jednak z moimi sporymi zmianami ;) Polecam Wam bardzo :)Składniki na blaty
orzechowe:7
jajek250g łuskanych
orzechów włoskich1 szkl.
cukru7 łyżek
bułki tartej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Orzechy drobno posiekać ale nie mielić na miazgę. Mają być wyczuwalne kawałeczki. Wymieszać je z
bułka tartą.
Żółtka utrzeć do białości z
cukrem.
Białka ubić na sztywno. Do masy
żółtkowej dodać
orzechy i
bułkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manna tortownicy (24 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min w temp. 180 stopni. Upieczone wyjąć i wystudzić. Wyrównać nożem i przeciąć na dwa blaty.Składniki na poncz:3/4 szkl letniej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżka
spirytusu2 łyżki
rumuWszystko dobrze wymieszać i naponczować blaty.Składniki na masę:1 szkl.
cukru3
jajka (umyte i wyparzone)4 łyżki
kakaoziarenka z 1
laski wanilii200g
masła1 łyżka
spirytusuJajka ubijać na parze razem z
cukrem. Powstanie nam bardzo gęsta masa. Dodać
kakao, ziarenka
wanilii, lekko wymieszać a następnie nadal ubijać. Zdjąć z ognia i ubijać jeszcze chwilę. Wystudzić.
Masło utrzeć do białości, dodać do niego masę jajeczną oraz
spirytus i dobrze zmiksować.Na paterze ułożyć pierwszy blat, wyłożyć na niego ok. 3/4 masy i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Wierzch udekorować kilkoma
orzechami. Dobrze schłodzić.Składniki na polewę:1 łyżka wrzątku1 łyżka
cukru30g
masła1 łyżka
kakaoCukier rozpuścić we wrzątku w rondelku, dodać
masło i dobrze wymieszać rózgą, dodać
kakao i wymieszać rózgą raz jeszcze na gładko. Chwilkę podgrzewać do zgęstnienia (nie zagotować).Tak przygotowaną polewą polać wierzch
tortu robiąc esy - floresy. Schłodzić raz jeszczeSmacznego :)