Wykonanie
Ciasto pyszne a przepis przypomniała nam Agnieszka.Nazwa ciasta wymaga wyjaśnienia.Ilekroć rodzina prosi ją o jakieś ciasto, ona sięga po stary, sprawdzony i niezawodny,ten właśnie przepis:)Składniki:-5
jajek-1,5 szklanki
cukru-2,5 szklanki
mąki + 3 płaskie łyżki-1 szklanka
oleju-1 szklanka ciepłej
wody-3 łaskie łyżki
kakao--2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia-aromat, np.
rumowy-
bułka tartaJajka z
cukrem miksujemy.Dodajemy aromat.
Dodajemy
olej i delikatnie miksujemy.Dodajemy
wodę i przesiana
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy.
Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej z części dodajemy 3 łyżki
mąki a do drugiej
kakao.Mieszamy łyżką.
Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy
bułką tartą.Wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 55 minut.
Ciasto upieczone.
Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe.
Smacznego!